
Чемпіонат ліцею з інтелектуальних ігор – 2017/2018
16 березня 2018 р. в Білоцерківському навчально-виховному об’єднанні «Ліцей – Мала академія наук» відбулося чергове засідання клубу інтелектуальних ігор «Ерудит», під час якого стартував чемпіонат з інтелектуальних змагань серед навчальних груп першого та другого курсів.
Тему гри обрали ерудити – «Кулінарний калейдоскоп», у ході якої учасники перевіряли власні кулінарні знання і здібності, пригадали роль спецій у нашому харчуванні, поринули в історію виникнення смачних страв і, звичайно ж, поповнили свій інтелектуальний багаж цікавою й корисною інформацією.
Пропонуємо й Вам спробувати віднайти відповіді на кілька запитань:
- Це – одна з найдорожчих спецій в світі. Все тому, що ниткоподібна спеція збирається вручну. Пряність унікальна за всіма характеристиками, починаючи від зовнішнього вигляду, кольору та властивостей і закінчуючи ціною. Вона здавна цінувалася на вагу золота, і вважається однією з найдорожчих спецій у світі. За даними Вікіпедії, у 2014 році ціна одного кілограма цієї пряності іранського походження сягала 2 тисяч доларів! Таку вартість пояснюють тим, що одна квітка пряності дає лише 3 тичинки, а щоб набрати кілограм спеції, необхідно 200 000 квіток.
- Паприка має цілу низку корисних властивостей: містить вітамін С, каротин та антиоксиданти, підвищує імунітет та прискорює обмін речовин. Паприка – пряність, яка представляє собою мелений сушений стручковий перець. Слово «паприка» прийшло до нас із Угорщини, де пряність вважається традиційною. Спробуйте назвати батьківщину паприки.
- Вона має пряний аромат та солодкувато-пряний, трохи терпкий смак. Використовують пряність для приготування більшості страв, за винятком молочних. Особливо добре вона доповнює бульйони, підливки та соуси, а також різноманітні овочеві та м’ясні страви, салати та закуски.
- Багата вітамінами А, В, С, мінералами та містить ефірне масло. За вмістом вітаміну С вона перевершує більшість овочів та фруктів, а каротину в ній, приблизно, як у моркві. Завдяки її корисним властивостям, пряність широко використовують не тільки в кулінарії, але і в медицині.
- В Європу ця «синя ягода» темно-фіолетового забарвлення потрапила у ХІІІ столітті. Її цінна властивість – зменшувати кількість холестерину в крові. Назвіть цю ягоду.
- За переказами О.Македонський завжди вважав необхідним перед боєм підкріпити сили своїх легіонерів саме нею. Назвіть її.
У кожній грі є переможці, а от переможених у наших іграх немає – є ті, які цікаво проводять дозвілля, зростають духовно, навчаються працювати в команді, вдосконалюють пізнавальні здібності та всі типи власного інтелекту, пізнають себе і один одного.
Таблиця результатів змагань в інтелектуальних іграх між командами груп першого та другого курсів
у ІІ семестрі 2017/2018 н.р.
Дата проведення | Форма проведення, тема гри | Команда
11 групи |
Команда
21 групи |
Команда
22 групи |
16.03.2018
Каб. №11 14.30 |
Турнір «Кулінарний калейдоскоп» | 18 | 24 | 31 |
23.03.2018
Каб. №11 14.30 |
Турнір
«Жінки в історії, легендах, переказах» |
Запрошуємо всіх бажаючих та вболівальників на гостини до клубу 23 березня 2018 р. (кабінет №11, час: 14.30-15.30).
Н.В. Яременко.