• Головна
  • ЯК ВИХОВАТИ СИЛЬНУ ОСОБИСТІСТЬ

ЯК ВИХОВАТИ СИЛЬНУ ОСОБИСТІСТЬ

Часто надмірна любов і турбота батьків призводить до того, що вони ненароком підштовхують свою дитину до підсвідомого вибору ролі жертви. І потім, вже в дорослому віці, ці ж діти постійно скаржаться на життєві обставини і оточуючих людей, не можуть побудувати здорові відносини, а в будь-якій ситуації шукають привід для того, щоб постраждати.

ПОРАДИ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ БАТЬКАМ

BИХОВАТИ ЩАСЛИВУ ДИТИНУ ЗІ ЗДОРОВОЮ САМООЦІНКОЮ

  • Навчіть дитину справлятися з неприємними емоціями і почуттям провини. Діти, які знають, як контролювати свої емоції, краще справляються зі складними ситуаціями і по життю приймають правильні рішення. Але жодна дитина не народжується з цими якостями. Завдання батьків – навчити дитину справлятися з такими неприємними відчуттями, як страх, занепокоєння, гнів і смуток. Відчувати різний спектр емоцій – це нормально, але важливо справлятися з ними соціально прийнятними способами. Допоможіть дитині зрозуміти, що неприємні емоції не можуть служити виправданням для неправильної поведінки. Так, почуття гніву не дозволяє їй ображати сестру, смуток не повинен приводити до того, що вона годинами буде байдикувати. Виробіть з дитиною певні кроки для поліпшення настрою в подібних ситуаціях. Тут потрібен індивідуальний підхід, але схема однакова при будь-якому прояві негативних емоцій у дитини: займіть її чим-небудь, що вона любить, що її заспокоює
  • Прищеплювати дитині почуття відповідальності, вчити її самостійно вирішувати проблеми. Проблеми будуть завжди. Чим раніше ви навчите дитину справлятись з ними, тим успішнішою і щасливішою вона буде. Завдання батьків – дати чітку формулу для вирішення проблем. Але ні в якому разі не вирішуйте за своїх дітей. Замість цього допоможіть дитині самостійно сформулювати проблему і запропонувати способи для її вирішення , нехай вона вибере кращий з них і випробує його. Так, якщо дитина з разу в раз забуває свою форму для тренування, то запитайте її, що вона може зробити, щоб це більше не повторювалось.
  • Навчіть дитину допомагати іншим. Дуже важливо з дитинства прищеплювати дітям доброту та співчуття до оточуючих. Дуже важливо показувати це на власному прикладі. Якщо дитина побачить, що ви жертвуєте гроші і час на допомогу нужденним, вона буде робити це ж саме і вміння співпереживати і співчувати здобуде перемогу над власним егоїзмом.
  • Дозволяйте дитині робити помилки. Часто ми чуємо: «Дитину потрібно програмувати на успіх вже з раннього дитинства!», «Чим раніше вона почне вивчати мови, тим краще зможе їх опанувати». Перелік можна продовжувати… При цьому кожен люблячий батько чи мама вважають своїм головним обов,язком захистити дитину від невдач і помилок. У підсумку ми власноруч блокуємо той самий шлях до успіху. Давайте дітям більше свободи, дозволяйте їм робити помилки. Чим раніше ви навчитеся цінувати позитивні аспекти труднощів і дозволите дітям отримати вигоду з наслідків невдач, тим швидше ви зможете насолодитися успіхами своєї дитини.
  • Не захищайте дитину від негативізму. Наш світ складається з добра та зла. І як би ми не намагались захистити дітей від останнього, вони рано чи пізно все ж зіткнуться з проявами несправедливості. Нерозумно намагатися спорудити для них захисний панцир, що оберігає їх від усього лихого на світі. Адже випадково цей панцир може зруйнуватись і ви просто втратите довіру до дитини. Замість того, щоб постійно приховувати від дитини неприємні ситуації, спробуйте розповідати їй про них способами, які відповідають її віку та емоційному стану.
  • Не робіть дитину центром Всесвіту. Якщо ви побудуєте своє життя так, що все буде обертатися навколо вашої дитини, ви ризикуєте виростити великого егоїста. Замість цього навчіть свою дитину зосереджуватись на тому, що вона може запропонувати світу, а не на тому, яку користь вона може отримати.

Білоцерківське навчально-виховне об'єднання ЛІЦЕЙ- Мала Академія Наук


Ми в соціальних мережах
Корисні посилання