• Головна
  • Як вберегти дитину від «груп смерті» у соцмережах

Як вберегти дитину від «груп смерті» у соцмережах

У соцмережах з’явилися групи, у яких кваліфіковані психологи доводять дітей до самогубства. Відомо, що фанати таких спільнот називають себе китами, тому що ці тварини асоціюються в них зі свободою, тому що вони можуть літати. Це один з небагатьох видів ссавців, представники якого добровільно можуть звести рахунки з життям, тому у всіх шанувальників «моря китів» і «тихих будинків» на особистих сторінках зображені відео або малюнки з літаючими китами.

Адміністратор групи схиляє дитину до виконання завдань (квестів), причому практично всі завдання передбачають заподіяння болю чи нанесення тілесних ушкоджень. Виконання завдань обов’язково знімаються на відео. Коли адміністратор групи впевнений у тому, що дитина готова до самогубства, створюється відео, в якому дитина виступає в головній ролі, та обговорюються усі її проблеми, які вона озвучила «провіднику». Дитині нав’язують думку, що єдиний вихід із усіх проблем – вчинити самогубство. Дитина слухняно виконує всі команди  і робить останній крок. Відеозаписи цих страхіть виставляються  в мережі Інтернет, або в Darknet.

Відомо, що для того, щоб вступити в такі групи, потрібно     подати заявку для вступу до неї та написати про себе на своїй сторінці.

Якщо адміністрація групи затвердить кандидатуру, то буде проведено невеличке психологічне вивчення дитини та її готовності до самогубства через спілкування в приватному чаті.

Наступне повідомлення буде із завданням, виконання якого потрібно фіксувати на фото або відео. На кожне завдання надається обмежений час. Якщо учасник не встигає його виконати, то його виключають із групи.     Усього надається 50 завдань («квестів») (у фейкових спільнотах – від 13 до 50 «квестів», це залежить від адміністратора). Фінальне завдання – покінчити життя самогубством та зафіксувати момент смерті на камеру в режимі он-лайн.

Шановні батьки! Для того, щоб не допустити потрапляння Ваших дітей у такі групи, рекомендуємо:

– приділяйте більше уваги психологічному стану дитини;
– намагайтеся зробити дозвілля своєї дитини змістовним та різноманітним;
– перевіряйте шкіряні покриви дитини на наявність пошкоджень та, в разі їх виявлення, з’ясовуйте обставини, за яких вони з’явилися (особливу увагу звертати на пошкодження різного роду в формі кита);
– перевіряйте акаунти дитини в соціальних мережах та групи, до яких входить акант;
– звертайте увагу на коло та зміст спілкування дитини в приватних чатах;
– обов’язково контролюйте, які фото  та відеофайли розміщуються в гаджетах дитини;
– встановіть функцію «батьківський контроль» на всіх гаджетах дитини.

При виявленні таких груп негайно повідомляти на офіційний сайт (цілодобово), телефон гарячої лінії (044) 374-37-21 (з 8:45 до 19:30 в робочі дні) та до адміністрації соцмережі у якій було виявлено групу.

Білоцерківське навчально-виховне об'єднання ЛІЦЕЙ- Мала Академія Наук


Ми в соціальних мережах
Корисні посилання