• Головна
  • “ЯК В МОМЕНТИ ПАНІКИ ЗБЕРІГАТИ СПОКІЙ ТА РІВНОВАГУ”

“ЯК В МОМЕНТИ ПАНІКИ ЗБЕРІГАТИ СПОКІЙ ТА РІВНОВАГУ”

Поради батькам:

ЯК В МОМЕНТИ ПАНІКИ ЗБЕРІГАТИ СПОКІЙ ТА РІВНОВАГУ

Перше: варто пам’ятати про те – що все це минеться.

Друге: пам’ятайте, що ми не можемо нічого контролювати. Ми можемо рівно стільки, скільки залежить від нас, а впливати на якісь величезні процеси ми точно  не можемо.       Є те, що ми можемо змінити, і те, що ні. Хоч би як сильно ми сварилися з представником авіакомпанії, яка скасувала рейс через погодні умови, це не зупинить шторм. Хоч би як ми  нервувалися в заторі, ми не поїдемо швидше. Ми не примусимо техніку не ламатися в найневдаліший момент, не станемо нижчими  або вищими, не народимося в іншій країні. Але, нервуючись через те, що не змінити, ми витрачаємо сили, ресурси й час, які могли б спрямувати на те, на що справді можемо вплинути.

Третє – пам’ятайте про те, що важливо пригадати, ким ми є і які елементи дій, внутрішніх переконань, які установки і вірування повертають нас до самих себе. Наприклад, ви точно знаєте, що в будь-якій ситуації ви будете ходити на роботу, або ви точно знаєте, що в будь-якій ситуації ви вранці будете пити каву, або в будь-якій ситуації (стресовій або дуже скрутній) будете дзвонити своїй подрузі/другові або говорити з мамою, чоловіком, дитиною. Повертайтесь до цих маленьких корінчиків, які вас тримають у стані спокою. Подумайте, що це можуть бути за корінці. Можливо, справді кава, спілкування з дітьми, перегляд якогось спокійного фільму, передачі або прочитання книги. Ці невеличкі ритуали будуть повертати вас до стану спокою і допомагатимуть проживати стресову ситуацію.

Четверте – звертайте увагу на свій стан, свою тривогу, тому що ваша тривога передається дітям. Це як у літаку: спершу – маску на себе, далі – маска дітям. Саме так ви повинні піклуватися про себе і свою стабільність, оскільки через  неї стабільно будуть відчувати себе діти. Якщо ви бачите, що тривожаться ваші діти щодо цього  всього, ви можете запропонувати їм ті самі вправи, традиції, які їх будуть повертати до спокійного стану: чаювання, перегляд фільмів, спільні ігри, проведений разом час. Те,що буде їх заспокоювати.

Пяте – пам’ятайте, що вам важливо зберігати тверезе мислення і світлу голову.            

НЕ ПРИЙМАЙТЕ ІМПУЛЬСИВНИХ РІШЕНЬ. У стані стресу, неспокою, обов’язково з’являється реакція – втікай, нападай або завмирай. Так реагує наш мозок. Важливо нагадати собі повертатися  не до імпульсивних реакцій, а до того: «Стоп! Що я можу зараз контролювати, а що ні. Де я  повноправний щось робити, а де ні». Беріть для себе якусь паузу. Якщо ви приймаєте будь-яке  рішення: переїзд, зміна дому, ще щось – пам’ятайте, що важливо «переспати» з цією думкою, взяти час на роздуми, порадитись з іншими, поділившись цією думкою. Але не робити імпульсивних рішень.

Зараз важливо зберігати себе, своє «Я», свою душу, опиратися на свої внутрішні резерви для того, щоб пережити цей стресовий період. Цей період пройде і ми будемо його згадувати як те, що впливало на нас і давало певні випробування.

 Бережіть себе, бережіть своїх дітей, і не піддавайтесь паніці.

Білоцерківське навчально-виховне об'єднання ЛІЦЕЙ- Мала Академія Наук


Ми в соціальних мережах
Корисні посилання