ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ

Герої Крут – перші кіборги в нашій історії

 

29 січня в БНВО «Ліцей – МАН» відбулися заходи до Дня пам’яті Героїв Крут. День розпочався відкритим розширеним засіданням історичного клубу на тему «Герої Крут – перші кіборги в нашій історії». Учасники цього заходу змогли усвідомити й переосмислити події 1918 року і зрозуміти їх роль і місце в сучасній історії України.

Члени клубу «Ерудит» провели тематичну гру «Українська революція: 100 років боротьби», під час якої команди 31 і 41 груп продемонстрували свої знання про буремні події 1917 – 1921 років.

Хоча минуло більше ста років з того дня, коли на станції Крути відбувся бій, що тривав шість годин, та, на жаль, і досі ми не знаємо ще імен усіх учасників бою, і, навіть, з усіх загиблих поіменно знаємо лише двадцятьох вояків. Але найважливіше – не всі знають, чим був цей бій в українській історії. Дехто називає його трагедією – адже загинуло близько сотні захисників України, більшість молоді люди, серед них студенти. Дехто навіть говорить про поразку, бо не вдалося остаточно зупинити більшовицький наступ.

Але, даючи оцінку цьому бою, ми маємо розуміти, що це був бій не за станцію Крути, і, навіть, не за Київ. Це був бій за Україну, за її майбутнє.

Лише в такому контексті ми можемо по-справжньому зрозуміти значення того, що сталося в січні 1918-го під Крутами, адже, героїчна боротьба українських вояків на чотири дні зупинила більшовицький наступ. І це були не звичайних чотири дні, а переломні для української історії. Українські політики використали їх для міжнародного визнання проголошеної 22 січня незалежної держави, яке сталося за результатом підписання Брестського миру.

Прикладом, який найбільше надихав тодішніх вояків, був героїзм учасників бою під Крутами. Вони стали легендою і для наступних поколінь борців за незалежність в 1940–1950-ті, 1960–1980-ті роки. Вони є прикладом для сучасних воїнів – тому що були такими ж завзятими тоді, у 1918-му, як ті, кого ми назвали кіборгами, в 2014-2015. Герої Крут, були першими кіборгами у нашій історії.

Ми кажемо, що Крути – це бій за майбутнє, майбутнє України. І цей бій триває. Тепер від нас залежить його результат, у наших руках шанс на остаточну перемогу, яку Україна чекає з 1918 року. Для цього нам потрібна єдність та рішучість, героїзм і жертовність, яку проявили ті, хто прибув на станцію  Крути 100 років тому.

Лариса Вареник, учениця 41 групи

ФОТОПРЕЗЕНТАЦІЯ

ІСТОРИЧНА ГРА – ФОТО

Білоцерківське навчально-виховне об'єднання ЛІЦЕЙ- Мала Академія Наук


Ми в соціальних мережах
Корисні посилання