• Головна
  • Дев’яті «Філософські читання – 2018» у ліцеї

Дев’яті «Філософські читання – 2018» у ліцеї

22 березня відбулася неординарна подія для учнів Київського обласного територіального відділення Малої академії наук України – обласна учнівська науково-практична конференція «Філософські читання – 2018». Приймали конференцію в закладі, який має дев’ятирічний досвід проведення Філософських читань для учнів Білої Церкви, – Білоцерківському навчально-виховному об’єднанні «Ліцей – Мала академія наук».

Темою цьогорічної конференції була «Мрія про весну». Філософія уявлених світів. «Мрія про весну» – можлива назва ще не написаного заключного роману саги «Пісня льоду та вогню» Дж. Мартіна. Ця метафора якнайкраще відображає людські очікування від філософії. Філософія – це обіцянка того, що ми можемо знайти способи змінити світ на краще.

На пленарному засіданні та в шести секціях: філософія та психологія релігії; філософія комп’ютерних ігор і віртуальної реальності; літературна реальність; кіносвіти й мистецькі інтерпретації; філософія фантастики й фентезі; уявлені цінності – звучали сміливі, справді наукові, розвідки, припущення, гіпотези. Це був тріумф філософської думки: Супермен, герої Marvel, Кітніс Евердін, Толкін, Доктор Хто, екзистенціаліст Тиріон Ланістер, – кого тільки не проаналізували 54 юні дослідники з усієї Київщини. Особливістю Філософських читань є те, що молоді кандидати наук (вчорашні активні манівці й учасники Філософських читань), які здійснювали науковий супровід конференції, зуміли так організувати дискусії в секціях, що всі учасники відчували себе на рівних: від семикласника до аспіранта й кандидата наук.

Ліцеїсти мають давню любов до філософії, недарма за останні 15 років близько 10 випускників пов’язали своє життя з цією наукою, у тому числі в університетах дальнього зарубіжжя. І в цих, Дев’ятих філософських читаннях, блискуче виступило більше десяти ліцеїстів. Найкращими визнано доповіді Олексія Ткача, Кості Червінчика, Максима Корнійчука, Насті Плаксій, а учень 41 групи Ілля Рудійко удостоєний гран-прі за глибокий виступ на пленарному засіданні.

Атмосфера творчого піднесення й задоволення панувала в залі під час підведення підсумків «Філософських читань – 2018»: активним учасникам конференції. вручили дипломи, модераторам секції – подяки. За дорученням директора департаменту освіти і науки Київської облдержадміністрації Віри Борисівни Рогової цю місію виконали директор КОКПНЗ «Мала академія наук учнівської молоді» Світлана Анатоліївна Минзар та начальник управління освіти і науки Білоцерківської міської ради Юрій Федорович Петрик.

Дипломи, фото, знайомства, відкриття подарували «Філософські читання – 2018» ста двадцятьом його учасникам, а найважливіше – можливість спілкування, яке вже вийшло за рамки конференції й продовжиться надовго…

Традиції живуть.

Білоцерківське навчально-виховне об'єднання ЛІЦЕЙ- Мала Академія Наук


Ми в соціальних мережах
Корисні посилання